Haagse droogte kostte tientallen jonge bomen het leven

11 October 2022, 17:40 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Merijn van Grieken

De extreem droge zomer heeft onder de bomen in Den Haag voor tientallen slachtoffers gezorgd.

Vooral jonge bomen waren kwetsbaar. Zij krijgen in hun eerste groeiseizoen ongeveer tien keer water van de gemeente, zo’n 150 liter per keer. Bij warmere zomers hebben ze soms meer water nodig. “Dankzij een proef met meetsensoren zien wij via een app wanneer ze een extra slok nodig hebben", zegt bomenexpert Paul Boeters van de gemeente Den Haag. "Afgelopen zomer investeerden we daar extra geld in."

Toch kon daarmee niet worden voorkomen dat sommige bomen het niet hebben gered tijdens de Haagse droogte. Van de 1.300 nieuwe bomen die in de winter van 2021/2022 zijn geplant, overleefden 58 jonge bomen de droogte niet.

Tekst gaat door onder foto.

Dieren in nood

Ook de dieren in de stad kwamen door de droogte en hitte lastiger aan drinken en voedsel, zegt stadsecoloog Martin van den Hoorn. "Zo halen konijnen doorgaans water uit gras, zijn mussen afhankelijk van laag water en hadden egels moeite om regenwormen en slakken te vinden." Dankzij de afgelopen regenbuien is de grondwaterstand van de stad weer redelijk op peil. “Of het voldoende is voor natuurherstel, kunnen we in het voorjaar pas zeggen", zegt Van den Hoorn. "Kijkend naar de dieren - de egel had het zwaar -, kan het jaren duren voordat een populatie weer op peil is."

De gemeente doet veel om droogte in de toekomst minder kans te geven. "Zo maken we wegen, parken en pleinen waterdoorlatend en vergroenen we stenige plekken, zodat regenwater beter de grond in kan lopen. De afgelopen jaren is 2,5 miljoen euro uitgetrokken voor meer groen in de stad." Bewoners wordt opgeroepen te helpen, door bijvoorbeeld stenen in de tuin te vervangen voor groen zodat regenwater beter de grond in kan lopen. "Dankzij meer bomen geniet je in de zomer ook nog eens van meer schaduw en koelte."

Lees meer op Hethaagsegroen.nl